Hepa Filtre
Hepa (High Efficiency Particulate Arresting - Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı) filtre %85 ve üzerinde, 0,3 mikrona kadar havada bulunan partikülleri havadan arındırabilen filtrelerdir.%99,97 oranına sahip olan filtrelere True Hepa (Gerçek Hepa) filtre denir. Bu oranın biraz altında kalanlarına ise Hepa filtre denir. %99,99 oranına sahip olan filtrelere ise ULPA filtre denir.
Hepa filitreler genel olarak 2 tipte üretilir.
1- Kullan at hepa filtreler
2- Filtre kartuşu yenilenen hepa filtreler
Kullan at hepa filtreler kullanıldığı ortam havası kirliliğine ve kullanım sıklığına bağlı olarak genelde 1 ila 1,5 sene içerisinde değiştirilmelidir. Filtre kartuşu yenilenen hepa filtreler de kullanıldığı ortam havası kirliliğine ve kullanım sıklığına bağlı olarak genelde 1 ila 1,5 sene içerisinde filtre kartuşu değiştirilmelidir. Gıda ve kozmetik sektöründe hava kalitesi suyun kalitesini etkilemektedir. Kullanılan hepa filtreler sayesinde ortamdaki partikül ve mikroorganizmaların depolarda üremesi engellenmektedir.
Hepafiltre Yeterli Midir?
GMP ‘ye göre sistemde bulaşma ve üreme olabilecek tüm işlemler gözden geçirilir. Hepafiltre seçimini yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilmez ise hepa; su arıtma sistemlerinde filtre üreme ve bulaşmayı önleyici değil artırıcı etken olabilir.
» Depodan çekilen suyun debisine göre, yeterli kapasitede ve sayıda hepafiltre kullanılmalıdır.
» Hepa filtrenin sızdırmazlığının ve sıkılığının iyi yapılması gerekmektedir.
» Kullan at hepa filtre 1 yıl sonra yenisi ile değiştirilmelidir.
» Yenilenebilir filtre kartuşlu sistemlerde kullanıma ve ortam şartlarına bağlı olarak en az 6 ayda bir değişmesi gerekmektedir.
» Ortam havalandırmasının yapılması gerekmektedir.
» Ortamın sıcaklık ve nem kontrolünün yapılması gerekmektedir.
» Hepafiltre montajı yapılırken hepa filtre yuvasından kaçak olup olmadığı, filtrede yırtık veya mikro delikler gibi imalat hatası olup olmadığı kontrol edilmelidir.